Teknologi og mennesker, et perspektiv

Leste en bra artikkel fra ComputerWorld tidligere i dag, og begynte å fundere litt på forholdet mellom mennesker og teknologi. Det var spesielt ett sitat jeg la merke til:

– Medlemmene ønsker at vi retter oss tydeligere inn på det som skjer i samfunnet, i grenselandet mellom menneske og teknologi. Det vi har brukt mye tid på det siste året er hvordan vi kan aktualisere oss enda mer, og bruke kompetansen utenfor foreningens egne grenser, begynner Cathrine Klouman, leder i Dataforeningen.

Grenselandet mellom menneske og teknologi. Et spennende tema, som får alt for lite fokus i en teknologisentrert bransje. Vi snakker stort sett bare om hva teknologien kan gjøre for oss fagfolk, men ikke hvordan den påvirker den bredere befolkningen.

Joda, mange snakker om sosiale nettverk. Om at de har satt en mengde mennesker i stand til å holde kontakten, men kanskje viktigere gjør den det mulig å skape en mer direkte kanal for tilbakemelding mellom produsent og forbruker. Noen firmaer klarer å ta tak i dette på en god måte, og oppsøker aktivt melding på twitter som omhandler dem for å kunne ta del i de diskusjonene som påvirker deres omdømme. Jeg tenker spesifikt på en stor forhandler av datamaskiner som aktivt leter etter de brukerene som snakker negativt om deres produkter, og gir en konstruktiv tilbakemelding med løsningsforslag uten at brukeren direkte oppsøker hjelp. Kort fortalt oppnår de en kontakt med sine kunder som ikke var mulig for bare noen år siden, og tilgang til både positive og negative erfaringer med deres produkter som tidligere var skjult for dem.

Men jeg tror et enda viktigere aspekt i debatten mennesker og teknologi er enkeltindividets påvirkning av teknologi på et dypere nivå. De aller fleste som bruker sosiale medier er ikke teknologer, men det er en teknologi som er skapt for å understøtte interaksjon mellom vanlige mennesker. Den gjør hverdagen til de aller fleste brukerene sine bedre, på en veldig direkte måte. På samme måte som videoteknologi som Skype og Facetime gjør livene til de som har venner og slekt på andre kontinenter mye rikere ved å koble dem mye tettere til de menneskene de er glade i.

Jeg tror mange teknologer kan lære mye av å se på disse mer ekstreme eksemplene, og tenke litt mer på hvordan akkurat det de jobber med skal gjøre hverdagen enklere for brukerene sine.

Selv om artikkelen stort sett hadde fokus på de interne forholdene i Dataforeningen, håper jeg de også tar akkurat denne tanken et skritt videre når de bestemmer seg for fremtidige diskusjoner både internt og eksternt.

For det er det teknologi til slutt handler om. Å gjøre noe som tidligere var strevsomt litt enklere, og åpne opp for nye muligheter. For brukeren. For mennesket.